Συνάδελφοι, η Κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη τον σχεδιασμό της για τη λήψη φωτογραφιών για τις νέες ταυτότητες από Αστυνομικούς Υπαλλήλους στα αστυνομικά τμήματα, εξαλείφοντας ένα σημαντικό μέρος των εσόδων των κατά τόπους φωτογραφείων.

Καλούμε όλο τον κλάδο σε Πανελλαδική αποχή από τη λήψη φωτογραφιών για κρατικά έγγραφα και κλείσιμο των φωτογραφείων, στις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη στις 17:00, στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού με Αγγελάκη).

Αν και φαινομενικά και για τα προσχήματα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφήνει να φανεί ότι ακούει τον μεγάλο πανικό που έχει προκαλέσει αυτή η απόφαση στους επαγγελματίες φωτογράφους για το μέλλον τους, όπως έκανε με δηλώσεις του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη που είπε ότι είναι λογική η αντίδραση των φωτογράφων, στην ουσία μας κοροϊδεύει.

Δεν έχουν καμία πρόθεση να μιλήσουν ειλικρινά μαζί μας ώστε να ακούσουν τα δίκαια και λογικά αιτήματα και τις προτάσεις μας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων συμμετείχε σε όλες τις φάσεις δημιουργίας του myphoto σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το myphoto είναι η νέα κρατική ψηφιακή υπηρεσία που είχε αποφασισθεί να χρησιμοποιηθεί από τους επαγγελματίες φωτογράφους σε όλη τη χώρα για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών στη λήψη φωτογραφιών για κρατικά έγγραφα και την ασφαλή αποστολή τους στις κρατικές υπηρεσίες. Με τη συμμετοχή των επαγγελματιών φωτογράφων και τη χρήση του myphoto, εξασφαλίστηκε ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια και ότι οι πολίτες θα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από τους επαγγελματίες φωτογράφους, άψογα και χωρίς καθυστερήσεις.

Μετά τις εκλογές, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η λήψη φωτογραφιών για τις νέες ταυτότητες θα γίνεται από Αστυνομικούς Υπαλλήλους στα αστυνομικά τμήματα. Παράλληλα ανακοίνωσε την επιβολή παραβόλου 10 ευρώ σε κάθε πολίτη, για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, μία διαδικασία που μέχρι τώρα είναι δωρεάν.

Με άλλα λόγια και το φωτογραφείο της γειτονιάς θα χάσει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του και αναγκαστικά θα κλείσει αλλά και ο πολίτης θα πρέπει να πληρώνει παράβολο για μία υπηρεσία που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν (χωρίς να ξέρουμε μέχρι πιο ποσό, μελλοντικά, μπορεί να φτάσει το παράβολο αυτό, απλά σημειώνουμε ότι τα παράβολα για το δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου αυτή τη στιγμή είναι στα 141 ευρώ).

Επιπλέον, δεν έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση από που αγοράστηκε ο φωτογραφικός εξοπλισμός για τα αστυνομικά τμήματα, πόσο στοίχησε και με ποια διαδικασία επιλέχθηκε ο προμηθευτής, ούτε ποια είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει την έκδοση των νέων ταυτοτήτων και ποιο είναι το ποσό που θα πληρώνεται ανά ταυτότητα και θα εισπράττει από το παράβολο.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:

  • να ανασταλεί η απόφαση λήψης των φωτογραφιών από τους Αστυνομικούς Υπαλλήλους στα Αστυνομικά Τμήματα ή από οποιοδήποτε άλλο κρατικό υπάλληλο σε οποιαδήποτε υπηρεσία
  • να μην επιβληθεί παράβολο έκδοσης ταυτότητας
  • να ενημερωθούμε με ποιες διαδικασίες, από που έγινε και πόσο κόστισε η προμήθεια του φωτογραφικού εξοπλισμού
  • να αποκαλυφθεί που πηγαίνουν τα 10 ευρώ του παράβολου και ποια εταιρεία έχει αναλάβει το έργο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και με ποιες διαδικασίες

Καλούμε τους επαγγελματίες Φωτογράφους σε όλη τη χώρα, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε κάποια Ένωση, στις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, να κλείσουν τα καταστήματα τους και να μην βγάζουν φωτογραφίες για κρατικά έγγραφα. Παράλληλα στις 17:00 όλοι μαζί συμμετέχουμε με φυσική παρουσία και συγκεντρωνόμαστε στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού με Αγγελάκη) για να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα απεχθή σχέδια της Κυβέρνησης. Τη διοργάνωση αναλαμβάνει το Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κεντρικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων και με τη συνδρομή όλων των Ενώσεων πανελλαδικά.

Recommended Posts