Μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις των επαγγελματιών φωτογράφων με θέμα την κίνηση της Κυβέρνησης να τροποποιήσει αυθαίρετα την Κ.Υ.Α. υπ. αριθμό 8200/0-297647/2018.

Τα σωματεία – μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων προχώρησαν σήμερα 3 Απριλίου 2023 σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, όπως είχαν αποφασίσει στις 20 Μαρτίου, σε Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων και είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων σε συνέντευξη τύπου στις 28 Μαρτίου.

Με τη μαζική τους συμμετοχή οι επαγγελματίες φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη λήψη της φωτογραφίας για τα νέα τύπου δελτία αστυνομικής ταυτότητας, μέσω της τροποποίησης της Κ.Υ.Α. υπ. αριθμό 8200/0-297647/2018, η οποία αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για τη λήψη των φωτογραφιών ταυτοτήτων μέσα στα αστυνομικά τμήματα από αστυνομικούς ή στην ανάθεση σε εταιρεία ή συγκεκριμένους επαγγελματίες, εντός του αστυνομικού τμήματος, δημιουργώντας μονοπωλιακές καταστάσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τις χιλιάδες φωτογραφικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και την εργασία των πάνω από 8.000 αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων στον φωτογραφικό κλάδο.

Πέρα του ότι θα υπάρχει οικονομική απώλεια για το κράτος από τις μειωμένες εισροές από ΦΠΑ και Άμεση Φορολογία από τις φωτογραφικές επιχειρήσεις, η συγκεκριμένη κίνηση θα οδηγήσει σε κλείσιμο εκατοντάδες φωτογραφικές επιχειρήσεις, στερώντας από τους πολίτες εκατοντάδες από τα 3000 σημεία φωτογράφισης σε όλη τη χώρα, τα οποία εξασφαλίζουν στον πολίτη εύκολη πρόσβαση, γρήγορη εξυπηρέτηση και δυνατότητα επιλογής ανάλογα με την τιμή των υπηρεσιών.

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι οι  οποίοι έχουν εκπαιδευτεί με ειδικά σεμινάρια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων στη χρήση του myphoto, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, εξασφαλίζουν την ποιότητα της δημιουργίας φωτογραφίας ταυτότητας, το οποίο σημαίνει μη ύπαρξη καθυστερήσεων στην έκδοση ταυτότητας για τους πολίτες και αποφυγή επιπλέον φόρτου εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους (λήψη, συντήρηση μηχανημάτων, επεξεργασία και μεταφόρτωση στο myphoto). Επιπλέον, σε δύσκολες περιπτώσεις πολιτών με ειδικές ανάγκες όπως ΑΜΕΑ και υπερήλικες οι φωτογράφοι εξυπηρετούν στο σημείο που βρίσκεται ο πολίτης, όπως σπίτια και κέντρα υγείας.

Απαιτούμε την αφαίρεση της φράσης «δύναται να λαμβάνεται απευθείας από τις αρχές έκδοσης» η οποία έχει προστεθεί στην τροποποίηση της Κ.Υ.Α. υπ. αριθμό 8200/0-297647/2018 και η οποία προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον των φωτογράφων και των επιχειρήσεων τους.

Recommended Posts