Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων ιδρύθηκε το 1979 και ως έμβλημα της επέλεξε τον Θεό Απόλλωνα, θεό της μουσικής, του φωτός και προστάτης των τεχνών και της μαντείας.

Ποιο θα ήταν πιο κατάλληλο έμβλημα για τους Επαγγελματίες Φωτογράφους, οι οποίοι καταγράφουν το φως σε κάθε τους κλικ, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες, που μένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.

Γιος του Δία και της Λητούς, δίδυμος αδερφός της Αρτέμιδας ο Απόλλωνας σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε στην Δήλο. Συγκεκριμένα η εγκυμονούσα Λητώ αναζητούσε απεγνωσμένα ένα μέρος να γεννήσει τα παιδιά της, αλλά όλοι την έδιωχναν λόγω του θυμού της Ήρας, συζύγου του Δία.

Μονάχα ένα περιπλανώμενο νησί, το οποίο έπλεε ελεύθερο πάνω στα κύματα, η Ορτυγία, δέχτηκε να την φιλοξενήσει και τότε ο Δίας σταθεροποίησε το νησί για να γεννηθεί ο Απόλλωνας.  Οι πόνοι του τοκετού διήρκεσαν εννιά μέρες και εννιά νύχτες και τότε η Ειλείθυια, η μαμή που η Ήρα κρατούσε επίτηδες κοντά της η Ήρα, μπόρεσε να διαφύγει ώστε να βοηθήσει την ετοιμόγεννη Λητώ.

Πρώτη γεννήθηκε η Άρτεμις και ύστερα ο Απόλλωνας. Η Ορτυγία ονομάστηκε Δήλος, επειδή εκεί αποκαλύφθηκε (έγινε δήλος, δηλαδή φανερός) ο θεός Απόλλωνας.

Ο σημαντικότερος τόπος λατρείας του Απόλλωνα ήταν το Μαντείο των Δελφών, τα ιερά σύμβολα του Απόλλωνα είναι ο τρίπους, η κιθάρα, η λύρα και το τόξο ή βέλος. Τα ιερά του ζώα είναι ο λύκος, το γεράκι, ο κύκνος, το κοράκι, ο πετεινός, ο τζίτζικας, το δελφίνι και το κριάρι.

Recommended Posts