Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων προειδοποιεί τα μέλη των Ενώσεων της και τους επαγγελματίες φωτογράφους στην Ελλάδα ότι εντείνονται οι προσπάθειες που γίνονται από απατεώνες για προσπάθεια εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου και email (Phishing).

Συγκεκριμένα τις ημέρες που διανύουμε οι επιτήδειοι “απατεώνες” επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την πλειοψηφία των επαγγελματιών φωτογράφων της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Κεντροδυτικής Μακεδονίας (Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα) ψάχνοντας φωτογράφο για την κάλυψη βάπτισης.

Ο απατεώνες έκαναν όλες τις κατάλληλες ερωτήσεις για να φανεί το τηλεφώνημα αληθινό, ζητώντας ενημέρωση για τις παροχές των υπηρεσιών που προσφέρονται, τιμές και λεπτομέρειες για τα παρεχόμενα προϊόντα. Στην συνέχεια με την πρόφαση ολοκλήρωσης της συμφωνίας για κάλυψη της εκδήλωσης και την πληρωμή προκαταβολής μέσω μεταφοράς σε τράπεζα, ζητήθηκε από τους φωτογράφους να ακολουθήσουν ένα σύνδεσμο που περιλαμβάνονταν σε ένα email που τους στάλθηκε και να επιβεβαιώσουν τα τραπεζικά στοιχεία τους. Πρόκειται για μία πρακτική που έχει σκοπό οι απατεώνες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως τηλεφωνικοί αριθμοί, στοιχεία ebanking τραπεζών κτλ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων υπενθυμίζει ότι ΠΟΤΕ δεν ακολουθούμε συνδέσμους που μας έχουν σταλλεί μέσω email ή άλλων μέσων επικοινωνίας (μήνυμα στο κινητό ή σε κάποια εφαρμογή επικοινωνίας) και ποτέ δεν δίνουμε κανένα προσωπικό μας στοιχείο τηλεφωνικά ή μέσω email/μηνύματος. Ειδικά όταν κάποιος κάνει μεταφορά χρημάτων για την πληρωμή υπηρεσιών που προσφέρει ένας επαγγελματίας φωτογράφος, δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ενέργεια από τη μεριά του φωτογράφου, ενώ καμία τράπεζα δεν θα μας ζητήσει να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία μας, τηλεφωνικά ή μέσω email.

Καλούμε τους συναδέλφους όταν γίνουν στόχος προσπάθειας εξαπάτησης από απατεώνες να ενημερώνουν την τοπική Ένωση για να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι επαγγελματίες φωτογράφοι σε όλη την Ελλάδα και να καταγγέλλουν το γεγονός στις αρμόδιες αρχές, δηλαδή στην Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων έχει ήδη ξεκινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες για να προστατέψει τα μέλη των Ενώσεων της που έχουν γίνει στόχοι εξαπάτησης και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που δίνονται από το νομικό μας σύστημα για να συμβάλει στην αποτροπή τέτοιων ενεργειών.

Recommended Posts